Gegarandeerd een Afrikaans festijn!

 

Verhalen die hun oorsprong vinden in de rijke Keniaanse verhalencultuur. Verhalen die in al hun eenvoud kinderen (en volwassenen) zullen boeien. Met kleurrijke kostuums, zang, dans en muziek.

John heeft al veel Afrikaanse vertellingen tot leven gebracht in de typische Afrikaanse stijl die samengaat met veel tromgeroffel, improvisatie, humor en interactie met het publiek.

Matata ya Fisi

Leeftijd: vanaf 6 jaar
Speelduur: ca. 45 minuten

Vrij vertaald: ‘de adelaar en de hyena’. Ofwel: waarom de hyena korte achterpoten heeft en de adelaar een witte vlek op zijn rug. Een oud Afrikaans verhaal over een luie en hebberige hyena en een wijze adelaar, bewerkt tot een vrolijke theatervoorstelling met veel Afrikaanse dans voor kinderen.

Wanneer de hyena honger heeft, helpt de adelaar hem uit de nood door hem zoete honing te geven; dat doe je voor een goede vriend. Als de hyena ten tweede male aanklopt om zijn honger te stillen, wijst de adelaar hem waar hij honing kan vinden. En ook de derde keer helpt de adelaar hem uit de nood. Als de hyena uiteindelijk zijn woord niet houdt en de adelaar schandelijk belazert, zint de adelaar op wraak.

Matata Ya Fisi gaat niet alleen over de ontstaansgeschiedenis van dieren en de cultuur van Afrika, maar ook over thema’s als vriendschap, trouw en eerlijkheid.

Regendanser

Leeftijd: vanaf 6 jaar
Speelduur: ca. 45 minuten

De regendanser woont in het grote woud. Als in het dorp Dunga de grote droogte aanbreekt, zorgt de Regendanser voor regen. In het dorp wordt een klein jongetje geboren met de naam Okoth, wat ‘water is leven’ betekent.

Sinds zijn geboorte houdt de grote droogte alsmaar aan en volgens de medicijnman is het de schuld van Okoth. Daarom wordt hij achtergelaten in het woud. De Regendanser vindt Okoth en voedt hem op als zijn eigen zoon. Als de regendanser overlijdt en het dorp weer wordt bedreigd door de grote droogte zijn de dorpelingen radeloos. Zou Okoth hen kunnen helpen?

Met deze voorstelling vestigt John de aandacht op de kinderrechten en waterproblematiek in Afrika.

Verteller John Kayongo

John staat bekend om zijn grote improvisatietalent als het om verhalen vertellen gaat.

Door zijn achtergrond als danser weet John de ruimte optimaal te gebruiken.

Met mimiek en dynamische danspassen weet hij als geen ander de kinderen van het begin tot het einde geboeid te laten luisteren, meezingen en dansen.