John Kayongo geeft al jaren enthousiast les in traditionele Afrikaanse dans en staat bekend om zijn gedrevenheid en wilskracht anderen in zijn energie te laten delen. Zijn lessen zijn echt een feestje!

De verhalen over Afrikaanse rituelen bij de dansen geven de lessen een extra dimensie. John biedt intensieve cursussen met wekelijkse lessen aan in Utrecht.

Zelf een les van John beleven?

 • Het cursusblok april-juli 2023 start na Pasen, vanaf 11 april. Boek nu je open les op 11 of 12 april!
 • Op woensdag is de les Afrikaanse dans van 19.45-21.00 uur speciaal voor beginners. Met enige danservaring kun je ook prima aansluiten in de andere lessen op het rooster.
 • Op maandag bestaat de cursus uit 10 lessen, op dinsdag en woensndag uit 12 lessen.
 • Meer info over de lessen vind je op deze pagina en onder Lesrooster.
 • Niet in de buurt? Je kunt altijd thuis meedansen met DANCE @ HOME! Er zijn 3 blokken van 3 online lessen van ongeveer een uur, voor zowel beginners als gevorderden. Lees hieronder snel verder!
Dansles

De reguliere danslessen zijn over het jaar verdeeld in 3 blokken en worden gegeven op verschillende locaties in Utrecht.

In elk blok focussen we op 3 of 4 dansen afkomstig uit verschillende etnische groepen die leven in Oost-, Centraal- en Zuidelijk Afrika. Het zijn rituele dansen die te maken hebben met oogst, bruiloft, begrafenis etc.

In de lessen geven wij aandacht aan techniek, functie van de dans, energie, articulatie, dansen met de elementen en boven alles, het samen dansen.

Per blok leren we nieuwe dansen, dus iedereen kan (opnieuw) instromen. Op woensdag is de les speciaal voor beginners maar met wat danservaring kun je ook terecht in de andere groepen. Twijfel je over het niveau, neem dan even contact op met John.

Lesrooster 

Maandag: Afrikaanse dans traditioneel

19.00 – 20.15 uur (VOL voor blok 3 april-juli)
20.15 – 21.30 uur
Locatie: Makassarstraat 84, Utrecht

Dinsdag: Afrikaanse dans traditioneel

18.30 – 19.45 uur (open voor beginners)
19.45 – 21.00 uur (open voor beginners)
Locatie: Oude Kerkstraat 2A, Utrecht

Woensdag: 

18.30 – 19.45 uur Afro-Mix  (alle niveaus)
19.45 – 21.00 uur Afrikaanse dans Beginners
Locatie: Deken Roesstraat 2G, Utrecht

 

Wat kun je verwachten bij traditionele Afrikaanse dans?

Tijdens deze lessen laat John je kennismaken met de intensieve energie van de dansen, waarbij heup- en schouderbewegingen, voetenwerk, expressie, collectief dansen en plezier centraal staan. Ook zing je liederen die bij de rituele dansen horen. De dansen komen uit diverse Oost-, Centraal- en Zuidelijk Afrikaanse landen.

TIP: kijk op ons YouTube kanaal voor een paar lessen die John gaf tijdens de corona periode.

Wat kun je verwachten bij Afro-Mix?

Dynamische cross-overs tussen traditionele Afrikaanse dansstijlen en meer moderne dansstijlen zoals Afro-jazz, hip-hop en urban dance. Je leert verschillende choreografieën. 
De lessen worden enthousiast ontvangen!
Reacties van deelnemers: Intens en energiek, veel coördinatie, verfrissend om de hele vloer te gebruiken, nieuwe inzichten in dans en isolatie van bewegingen. Een heerlijk begin van de vrijdag!

TIP: bekijk het 1,5 meter coronadans filmpje om te zien wat voor moves John voor je in petto heeft.

DANCE @ HOME - online lessen

Voor zowel beginners als mensen met (een beetje) danservaring. Probeer en ervaar!

John geeft blokken van 3 online lessen van ongeveer een uur. Het zijn complete lessen met warming-up en cooling down, waar zowel beginners als gevorderden met plezier aan mee kunnen doen. Je kunt de lessen via YouTube volgen op elk gewenst moment.

Je leert een traditionele Afrikaanse dans, daarnaast leer je een choreografie met urban moves uit de Afro-Mix les – voor als we eindelijk weer naar de club of een festival kunnen. Voor de mensen die dat prettig vinden, ronden we de cooling down af met een fijne meditatie – matje en dekentje erbij, en daarna kun je er weer helemaal tegenaan!

Voordelen: 

 • dans wanneer het jou uitkomt
 • van Terschelling tot Maastricht en daarbuiten, iedereen kan meedoen
 • dance like nobody is watching
 • dans zo vaak je wilt
 • spoel even terug als je daar behoefte aan hebt
 • zo kom je wel aan die 10.000 stappen!

Aanmelden en betalen:  
Geef je op via het inschrijfformulier. Je ontvangt dan een betaalverzoek, na betaling ontvang je 3 maandagen lang een link naar de video.

Ben je nieuw? Geen zorgen, de lessen zijn zeer toegankelijk voor beginners. De dans wordt goed opgebouwd en uitgelegd. Je kunt je gewoon inschrijven voor blok 1 en daarna besluiten om blok 2 en 3 te volgen.